ΟΜΗΡΟΣ

ΟΜΗΡΟΣ

Μικρά Ασία, περ. 850 π.Χ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΕΝΩ ΣΥΧΝΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠ' ΤΟ ΓΡΑΦΤΟ

Ο πιο περίφημος και παλαιότερος επικός Έλληνας ποιητής, γνωστός σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κατά μια παράδοση γεννήθηκε στη Σμύρνη, κατ' άλλη στη Χίο. Πολλές πόλεις διεκδικούν τη γέννησή του. Για το βίο του μόνο μυθώδεις παραδόσεις είναι γνωστές. Έζησε κατά τον ένατο π.Χ. αιώνα και περιφερόταν σαν ραψωδός στις ελληνικές πόλεις. Λέγεται ότι ήταν τυφλός. Πέθανε στο νησί των Κυκλάδων Ίο.

Ο Αριστοτέλης αποδίδει σ' αυτόν, εκτός από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια», και το κωμικόν έπος «Μαργαρίτης». Τα έπη καταγράφηκαν κι έλαβαν την τελική τους μορφή τον 6ον π.Χ. αι. Παρουσιάζουν, όμως, διαφορές μεταξύ τους πράγμα που έκανε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν την πατρότητα και των δύο έργων από τον Όμηρο. Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο «ομηρικό ζήτημα», που απασχόλησε και απασχολεί τους φιλολόγους όλου του κόσμου. Αυτό δεν μειώνει την αξία των ποιημάτων αλλά ούτε και του ποιητού. Η γενική αντίληψη, που επικρατεί σήμερα, είναι ότι τα μεν έπη, στη σημερινή τους σύνθεση, είναι καρπός μακράς εξελίξεως, ο δε Όμηρος θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των αιώνων και πατριάρχης του αρχαίου ελληνικού ποιήματος.

Έργα