ΩΡΙΓΕΝΗΣΑλεξάνδρεια, 185 – 253 περ. |
Ο Ωριγένης υπήρξε μεγάλος χριστιανός θεολόγος και φιλόσοφος σε μια ταραγμένη εποχή. Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ένα ασύλληπτης ομορφιάς θεολογικό σύστημα, το πρώτο της νέας τότε θρησκείας. Αυτό το έκανε στηριζόμενος στις Γραφές και συμπληρώνοντας τα κενά που υπήρχαν, χάρη στη φιλοσοφική του παιδεία.
Μέσα στο έργο του υπάρχουν κόσμοι μέσα σε κόσμους, άλλοι πιο αιθέριοι κι άλλοι κατώτεροι που υποδέχονται τις ψυχές που φορούν ανάλογης ποιότητας σώματα. Σ' αυτούς τους κόσμους υπάρχει δια βίου μάθηση καθώς οι κατώτερες διδάσκονται από αγγέλους και από πιο προοδευμένες ψυχές, καθώς περνούν από το ένα στάδιο στο άλλο. Στο τελευταίο διδάσκει ο ίδιος ο Χριστός! Έτσι προοδευτικά όλα τα λογικά όντα θα επιστρέψουν στον Θεό από όπου ξεκίνησαν, σε μια τελική αποκατάσταση των πάντων (όλα σε όλα). Όσες ανακαλύψεις και να γίνουν, όσοι πλανήτες με νοήμονα όντα ανακαλυφθούν, το θεολογικό του σύστημα μπορεί να δεχθεί τα πάντα κι ο νοών νοήτω.
Την ώρα που επηρέασε όσο λίγοι τον χριστιανισμό, όταν πολλοί μαθητές του ανακηρύχθηκαν άγιοι, ο ίδιος αφορίστηκε ετεροχρονισμένα. (Στην πραγματικότητα αφορίστηκε μόνο ένα έργο του, κι αυτό νοθευμένο από αντιπάλους του, αφού τα υπόλοιπα ήταν απόλυτα σύμφωνα με τη διδασκαλία της εκκλησίας).
Το επίμαχο έργο "Περί αρχών" που παρουσιάζεται είναι πραγματικά δημιουργία μιας μεγαλοφυΐας κι ενός οραματιστή. Ενός πολυγραφότατου συγγραφέα, αγωνιστή της πίστης, αυθεντίας στην Αγία Γραφή, μιας ευγενικής μορφής, ενός πολέμιου των αιρετικών που βίωσε στην πράξη τη διδασκαλία του Χριστού σε μια εποχή διωγμών και βασανιστηρίων.