ΓΟΡΓΙΑΣ

Λεντίνοι, Σικελία, περ. 483 π.Χ. - 375 π.Χ.

Αρχαίος Έλληνας σοφιστής, προ-σωκρατικός φιλόσοφος, και ρήτορας γεννημένος στο Λεντίνοι της Σικελίας. Λέγεται πως σπούδασε υπό τον Ακραγαντινό φιλόσοφο Εμπεδοκλή αλλά οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας μαθητείας ειναι άγνωστες.

Η κύρια απασχόληση του Γοργία ήταν σαν δάσκαλος ρητορικής. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, στους μαθητές του συμπεριλαμβανόταν και ο Ισοκράτης. Η φιλοσοφία του Γοργία δεν είναι ένα ξεκάθαρο θέμα για τους σύγχρονους ερευνητές να καταλάβουν. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην επιστημονική κατανόηση της φιλοσοφίας του είναι ότι η πλειοψηφία των έργων του έχει χαθεί και ό,τι έχει περισωθεί έχει υποστεί αλλοίωση απο μεταγενέστερους αντιγραφείς. Αυτές οι δυσκολίες επιβαρύνονται επιπλέον με το γεγονός πως η ρητορεία του Γοργία είναι συχνά δυσνόητη και αμφίσημη.

Ο Γοργίας έκανε αρκετές καινοτομίες στη δομή και την τεχνοτροπία της ρητορικής, και εισήγαγε την παραδοξολογία - την ιδέα του παράδοξου σκεπτικού και την παράδοξης έκφρασης. Για αυτές του τις καινοτομίες αποκαλείται "πατέρας της σοφιστικής". Ο Πλάτωνας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς του Γοργία όπως φαίνεται και από τον πλατωνικό διάλογο που φέρει το όνομα του Γοργία.

Ο Γοργίας είναι ο συγγραφέας μιας χαμένης διατριβής: "Περι Φύσης" ή "το Μη-Ον" (επίσης "Περί του Μη-Όντος"). Αντί να είναι ένα έργο για την ρητορική, παρουσιάζει μια θεωρία για το ον η οποία ταυτόχρονα καταρρίπτει και παρωδεί την Ελεατική θέση. Το αρχικό κείμενο έχει χαθεί και σήμερα περισώζονται μόνο δύο παραφράσεις του. Είναι σαφές, παρόλαυτα, πως το έργο ανέπτυσσε ένα σκεπτικό επιχείρημα, το οποίο έχει ανασκευασθεί από διάφορες πηγές και παρουσιάζεται ακολούθως:

1. Δεν υπάρχει τίποτα,
2. Ακόμα και αν κάτι υπάρχει, τίποτα δεν μπορεί να γίνει γνωστό για αυτό, και
3. Ακόμα και αν κάτι μπορεί να γίνει γνωστό, αυτή η γνώση δεν μπορεί να επικοινωνηθεί σε άλλους, και
4. Ακόμα και αν μπορεί να επικοινωνηθεί, δεν μπορεί να κατανοηθεί.