ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΜΕΤΑΘΕΜΕΝΟΣ

Ηράκλεια Πόντου, 3ος αιώνας π. Χ.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΔΟΝΗ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΔΟΝΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΜΕΤΑΘΕΜΕΝΟΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Τύραννος της Ηρακλείας του Πόντου, γιος του τυράννου Κλεάρχου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Διονύσιος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πόλης μαζί με τον αδελφό του Τιμόθεο, ο οποίος πέθανε το 337/336 π.Χ. Μετά την μάχη στον Γρανικό (334 π.Χ.), επωφελήθηκε από την κρίση που περνούσε το περσικό κράτος και επεξέτεινε την εξουσία του, παρά τις αντιδράσεις των δημοκρατικών Ηρακλειωτών, που ζήτησαν αρχικά από τον Αλέξανδρο και στη συνέχεια από τον Περδίκα την αποκατάσταση του παλαιού πολιτεύματος στην πόλη τους.

Όπως παραδίδει ο Μέμνων, ο Διονύσιος παντρεύτηκε την Άμαστριν, κόρη του Πέρση Οξάθρου και ανιψιά του Δαρείου, αυξάνοντας σημαντικά  τα πλούτη του. Στους πολέμους των Διαδόχων, συμμάχησε με τον Αντίγονο, τον οποίο και βοήθησε στην πολιορκία της Κύπρου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αντιγόνου, αλλά και των άλλων διαδόχων, αναγόρευσε τον εαυτό του βασιλιά. Η διοίκηση του Διονυσίου υπήρξε μετριοπαθής, γι' αυτό και επονομάστηκε Χρηστός. Πέθανε το 305 π.Χ. αφήνοντας την κηδεμονία των δύο ανήλικων γιών του Κλεάρχου και Οξάθρου στη μητέρα τους.

Διασώθηκαν νομίσματα της εποχής που ο Διονύσιος κυβερνούσε μαζί με τον Τιμόθεο και άλλα της εποχής της προσωπικής του εξουσίας, που φέρουν στη μία όψη κεφαλή νεαρού Διονύσου και στην άλλη τον Ηρακλή με τρόπαιο.

Αποφθέγματα


  1. ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΔΟΝΗ