ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ Ο ΣΚΥΘΗΣ

ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ Ο ΣΚΥΘΗΣ

Σκυθία, 589 π.Χ.
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ - ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Σκύθης από βασιλικό γένος. Ωθούμενος από φλογερή δίψα για γνώση, κατέβηκε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε την Αθήνα, για να γίνει φίλος του Σόλωνος, και την Κόρινθο, για να συνδεθεί με τον Περίανδρο. Ο Ηρόδοτος λέγει γι' αυτόν, ότι διαπλέοντας την Κύζικο είδε μια τελετή προς τιμής της Δήμητρας, και ορκίσθηκε αμέσως να μεταφέρει τη λατρεία της θεάς στην πατρίδα του.

Όταν όμως, επιστρέφοντας στη Σκυθία, αποπειράθηκε να εκπληρώσει το όρκο του, ο αδελφός του Σαύλιος τον εφόνευσε. Ο Ανάχαρσις έγινε γρήγορα περιώνυμος την Ελλάδα, τον κατέταξαν δε μεταξύ των Επτά Σοφών. Ο Κροίσος τον κάλεσε στις Σάρδεις. Πολλοί Έλληνες (Διογένης ο Λαέρτιος, Λουκιανός κ.α.) ασχολήθηκε με τα αποφθέγματά του, και εθαύμασαν της οξύνοιά του, την ευθυβολία της σκέψης του και την οξύτατη αντίληψή του περί τα ελληνικά πράγματα. Από τις επιστολές του, εννέα τον αριθμό, την πέμπτη την μετέφρασε ο Κικέρων.

Αποφθέγματα


  1. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥΣ
  2. ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΑΓΜΕΝΑ
  3. ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΡΚΙΚΕΣ ΟΡΜΕΣ
  4. Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
  5. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ
  6. ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΣΑ, Η ΑΡΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ