ΑΛΚΑΙΟΣ

ΑΛΚΑΙΟΣ

Μυτιλήνη, 7ος αιώνας π.Χ.
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΟΥΣ
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΟΥΣ - ΑΛΚΑΙΟΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Ο Αλκαίος από τη Μυτιλήνη είναι - μαζί με τη Σαπφώ - ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της αιολικής λυρικής ποιήσεως. Η ζωή και το έργο του σνδέονται άμεσα με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής του. Ανήκει στους ελάχιστους ποιητές, που όλη η προσωπικότητα και οι λεπτομέρειες του βίου τους συνάπτονται αναπόσπαστα με το πολιτικό κλίμα και τις διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες της εποχής τους.

Η χρονολόγηση του Αλκαίου μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη σχέση του με τα ιστορικά γεγονότα και τα γνωστά πρόσωπα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές ταραχές και στις διάφορες πολιτικές ανακατατάξεις της Μυτιλήνης. Ο Αλκαίος ανήκει σε μια κρίσιμη ιστορική εποχή, με έντονες αντιθέσεις και αποφασιστικές πολιτικές δραστηριότητες. Ο ίδιος έλαβε μέρος σε αυτές: έδρασε και έπαθε. Στον βίο του ανήκουν: αγώνες κατά της τυραννίδας, συνομωσίες, εξορίες, επιστροφές στην πατρίδα και έντονες πολιτικές τοποθετήσεις. Ακριβώς κατά την εποχή εκείνη εμφανίζεται, ακμάζει και πολεμείται η τυραννίδα. Αναστατώσεις, φόνοι, εξορίες, πόλεμοι, πολιτικές και κοινωνικές αντιμαχίες δίνουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής του Αλκαίου, που αντικατοπτρίζεται και στην ποίησή του. Ήδη κατά τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας έζησε τον παραμερισμό της κυριαρχίας των Πενθελιδών - μιας παλαιάς αριστοκρατικής οικογένειας.

Από τις αρχαίες μαρτυρίες προκύπτει ότι ο Αλκαίος - που ανήκε, ασφαλώς, σε αριστοκρατικό γένος - ήταν σύγχρονος της Σαπφούς, λίγο νεότερός της, και γεννήθηκε στη δεκαετία 630 - 620 π.Χ.

Ο Αλκαίος κατέχει τη δεύτερη θέση στον «κανόνα» των 9 Λυρικών. Το ποιητικό του έργο εκδόθηκε από τους Αλεξανδρινούς σε 10 (τουλάχιστον) βιβλία - από τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο και τον Αρίσταρχο.

Αποφθέγματα


  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΟΥ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ
  2. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΡΗΝΟΥΣ
  3. Ο ΔΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥΣ