ΤΥΡΤΑΙΟΣ

7ος αιώνας π.Χ.
ΝΕΟΙ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.
ΝΕΟΙ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ. - ΤΥΡΤΑΙΟΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Ελεγειακός ποιητής, γιός του Αρχεμβρότου. Έζησε κατά το πρώτο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα και αναφέρεται από την Σούδα ως σύγχρονος ή και παλαιότερος των επτά σοφών. Σε ό,τι αφορά στην καταγωγή του, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήταν Αθηναίος στρατηγός που εστάλη στην Σπάρτη για να βοηθήσει τους Λακεδαιμονίους στον πόλεμο κατά των Μεσσηνίων (Β' Μεσσηνιακός), σε εκτέλεση χρησμού που οι πρώτοι είχαν πάρει από το μαντείο των Δελφών, ενώ άλλοι ότι καταγόταν από τη Σπάρτη.

Ο Τυρταίος συνέγραψε ελεγείες, με ονομαστότερη την Ευνομία, χάρη στην οποία κατόρθωσε να μονοιάσει τους Λακεδαιμονίους και να τους εμψυχώσει στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη τους. Στο ίδιο πνεύμα, αλλά σε δωρική διάλεκτο και αναπαιστικό μέτρο, ήταν γραμμένα τα Μέλη πολεμιστήρια, πολεμικά εμβατήρια που τραγουδούσαν οι Σπαρτιάτες όταν επέλαυναν εναντίον του εχθρού. Επίσης, συνέγραψε την Ιστορία του Α' Μεσσηνιακού Πολέμου. Τον Τυρταίο μνημονεύει ο Βιλάμοβιτς - Μέλεντορφ στην Ιστορία των Ελλήνων λυρικών.

Αποφθέγματα


  1. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΣΑΝ ΓΕΝΝΑΙΟΣ.
  2. ΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ.
  3. ΝΕΟΙ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.
  4. ΝΕΟΙ, ΤΑ ΣΕΒΑΣΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΑΦΡΑ, ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΤΕ.
  5. Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΓΗΣ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΣ ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΟΣΟ ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΕΚΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ.