ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Άβδηρα, 480 - 410 π. Χ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Διάσημος σοφιστής. Γεννήθηκε στα Άβδηρα, περί το 480 π.Χ. Το αρχικό του επάγγελμα ήταν αχθοφόρος. Τον ανακάλυψε ο Δημόκριτος, τον πήρε κοντά του, και τον έκανε γραμματέα του και μαθητή του. Περιηγήθηκε διάφορες ελληνικές πόλεις, καθώς και της Κάτω Ιταλίας, σαν διδάσκαλος της ρητορικής. Σχετίσθηκε με τον Περικλή και τον Ευριπίδη και τιμήθηκε πολύ στην Αθήνα. Ύστερα όμως κατηγορήθηκε για αθεΐα και τον φυγάδευσαν νύκτα. Τα βιβλία του κάηκαν δημόσια στην αγορά. Πηγαίνοντας στη Σικελία πνίγηκε κατά τον πλουν σε ηλικία περίπου εβδομήντα ετών.

Ο Πρωταγόρας, όπως και ο Ηράκλειτος, πίστευε στη διηνεκή ροή των όντων στο σύμπαν. Ο άνθρωπος γνωρίζει πράγματα όχι όπως είναι αυτά, αλλά όπως του εμφανίζονται στις αισθήσεις του. Κατά τον Πρωταγόρα δεν υπάρχουν αλήθειες που να ισχύουν, και κάτι που στον ένα φαίνεται αληθινό μπορεί στον άλλο να φανεί ψευδές. Για κάθε πράγμα υπάρχουν δύο αντίθετες εκδοχές. Την αρετή ακόμα την θεωρούσε απλώς σαν μια αγαθή έξι, που προπαρασκευάζει καλύτερη ψυχική διάθεση και προτρέπει τους ανθρώπους στη δράση. Για την ύπαρξη των θεών, ο Πρωταγόρας έλεγε: «δεν ξέρω τίποτα, γιατί μ' εμποδίζουν να μάθω το σκοτεινό του πράγματος και η βραχύτης της ανθρώπινης ζωής». Το κυριότερο έργο του ήταν το «Περί αληθείας».

Αποφθέγματα


  1. ΜΕΤΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
  2. Η ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
  3. ΓΙΑ ΚΑΘΕΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
  4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  5. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΟΣΟ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
  6. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.