ΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Θήβα, 4ος αιώνας  π.Χ.
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΝΟΣ
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΝΟΣ - ΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Περιώνυμος Κυνικός φιλόσοφος, γιός του Ασκώνδα, μαθητής του Διογένη, τον οποίο ακολουθούσε συνεχώς. Άκμασε περί το 330 π.Χ. Η οικογένειά του ήταν πλούσια, ο ίδιος όμως έζησε φτωχός, διότι, κατά ορισμένους, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, κατ' άλλους έριξε τα χρήματά του στην θάλασσα, ενώ υπάρχει και η παράδοση ότι τα κατέθεσε σε τραπεζίτη με τον όρο να τα παραδώσει αυτός στα τέκνα του μόνο αν δεν γίνουν φιλόσοφοι, ειδάλλως να τα μοιράσει στο λαό.

Ο Κράτης πίστευε ότι οι φιλόσοφοι δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα. Αν και ήταν άσχημος και κυφός, τον ερωτεύτηκε η Ιππαρχίς, που καταγόταν από ευγενή οικογένεια της Θράκης. Ο αδελφός της Ιππαρχίδος Μητροκλής, αρχικά μαθητής του Ξενοκράτη και του Θεοφράστου, έγινε Κυνικός χάρη στον Κράτη και στα επιχειρήματα που του ανέπτυξε. Έτσι, παρουσίασε στην αδελφή του την εικόνα του νέου του δασκάλου τόσο ζωηρά ώστε αυτή τον αγάπησε και θέλησε να τον παντρευτεί, δεχόμενη τον όρο να ακολουθεί τον βίο του. Ο Κράτης, νυμφευόμενος, προέβη σε πράξη ασυνεπή προς την κυνική διδασκαλία, ονόμαζε δε τον γάμο του «κυνογαμία».

Η ανεκδοτολογία η σχετική με τον Κράτη είναι μεγάλη. Στην προσπάθειά του να συμφωνήσει με τα δόγματα της κυνικής φιλοσοφίας θεωρούσε το γάμο ως σχέση που δεν εμποδίζει την ανεξαρτησία, αφού συνάπτεται από ελεύθερα άτομα. Εισερχόταν απρόσκλητος στα σπίτια, γι' αυτό και απέκτησε το προσωνύμιο «Θυρεπανοίκτης». Όταν εξορίστηκε ο Δημήτριος ο Φαληρεύς, ο Κράτης τον παρηγόρησε τόσο φιλικά ώστε ο πρώτος καταράστηκε τον προηγούμενο τρόπο ζωής του που τον εμπόδισε να γνωρίσει έναν τέτοιο άνθρωπο. Έγραψε έργα που φέρουν το συνοπτικό τίτλο Παίγνια και έχουν κυρίως ηθικό χαρακτήρα.

Αποφθέγματα


  1. ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΠΕΙΝΑ, ΕΙΔΕΜΗ Ο ΧΡΟΝΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΤΟΤΕ Η ΘΗΛΕΙΑ
  2. Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΝΟΣ
  3. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΡΟΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΠΙΟΣ ΚΟΚΚΟΣ
  4. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΛΥΓΙΣΕ, Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΑΣΘΕΝΙΖΕΙ
  5. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΡΑΤΩ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑ, ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ
  6. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΣΙΩΠΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ