ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Αθήνα, περ. 495 - 429 π.Χ.
ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

Ο διαπρεπέστερος πολιτικός άνδρας των αρχαίων Αθηνών, οπαδός της δημοκρατίας. Γεννήθηκε στα 490 και πέθανε στα 429 π.Χ. Ως αρχηγός της δημοκρατικής μερίδας κυβέρνησε από το 443 συνεχώς μέχρι του θανάτου του. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και είχε δασκάλους τον Ζήνωνα τον Ελεάτη, τον μουσικό Δάμωνα και το φιλόσοφο Αναξαγόρα, ο οποίος μεγάλως επέδρασε στο ήθος του Περικλή και στους τρόπους του φέρεσθαι.

Διετέλεσε στρατηγός και κυβερνήτης υποδειγματικός και ρήτορας που γνώριζε να συναρπάζει και να αιχμαλωτίζει με το λόγο του τα πλήθη. Δείγμα του κάλλους του λόγου του Περικλή μας δίνει ο Θουκυδίδης στον περίφημο «Επιτάφιο του Περικλέους». Επί των ημερών του, και αφού τερματίσθηκαν ένδοξοι ή ατυχείς πόλεμοι, ανοικοδομήθηκε η πόλη και αναδιοργανώθηκε στρατός και διοίκησης. Στόλισε την Αθήνα με νέα κτίσματα, ανάμεσα στα οποίο ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια κ.α., προέβη σε δημοκρατικές πολιτικοκοινωνικές μεταρρυθμίσεις, προστάτευσε τα Γράμματα και τις τέχνες και κατασκεύασε τα μακρά τείχη για την προστασία της πόλεως. Εφάρμοσε ειδική αμοιβή των πολιτών για τις υπηρεσίες τους στο κράτος, θέσπισε τη δωρεάν εκπαίδευση των απόρων καθώς και τη δωρεάν είσοδό τους στα θέατρα και παρεχώρησε στους πολίτες των πτωχότερων τάξεων το δικαίωμα να μπορούν να ανέλθουν στην εξουσία.

Ο Περικλής συγκέντρωνε σπάνια μόρφωση και μεγίστη καλαισθησία ως αποδεικνύουν τα έργα του και η φιλία του με κορυφαίους καλλιτέχνες, ποιητές και φιλοσόφους (Αναξαγόρα, Σοφοκλή, Φειδία) καθώς και ο σύνδεσμός του με την υπερκαλλιεργημένη και ωραιότατη Ασπασία, που έκανε δεύτερη σύζυγο του. Επί Περικλή το αθηναϊκό εμπόρια ανέβηκε σε μέγιστη ακμή και επεκτάθηκε, ως μαρτυρούν κείμενα, αγγειογραφίες και νομίσματα από την Ανατολή και τον Εύξεινο ως τη Δύση. Λόγω του ήρεμου χαρακτήρα του και της επιβολής του λόγου του, τον Περικλή τον παρομοίαζαν με «Ολύμπιο Δία», που χάρισε τον πόλη των Αθηνών ένα ολόκληρο «Χρυσούν αιώνα». Ο γλύπτης Κρησίλας φιλοτέχνησε ένα ιδεαλιστικό ανδριάντα του Περικλή από χαλκό, αντίγραφα του οποίου βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Βερολίνου και στο Μουσείο του Βατικανού.

Αποφθέγματα


  1. ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
  2. Ο ΑΠΟΘΑΝΩΝ ΑΦΘΟΝΗΤΟΣ
  3. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  4. ΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ, ΣΕ ΑΚΜΗ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΤΥΧΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΕΙ
  5. ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΩΘΡΟΙ
  6. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
  7. ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΨΗ
  8. ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΥΤΥΧΙΑ ΘΑ ΠΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΔΡΕΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΛΙΑΖΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  9. ΟΤΑΝ ΕΛΑΦΡΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΗ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΘΥΜΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ